Gå till innehållet »

Danmark England Finland Norewegian Sweden Tyskland
Sök på webbplatsen
Ny sida 4

 

Läsglasögon och olika styrkor

Ungefär 65 - 70 % av alla över 40 år lider av ålderssynthet? De flesta personer över 50 år behöver hjälp av läsglasögon för att läsa.

Ålderssynthet innebär att man har svårt att läsa på nära håll men att man fortfarande ser bra på långt håll. Våra ögon blir helt enkelt äldre och den mjuka linsen i ögat blir hårdare och mindre elastisk, samtidigt som de omgivande ögonmusklerna blir mindre smidiga.

Information om ålderssynthet - Presbyopi (latin)
Med stigande ålder, för de flesta vid 40-45 år, börjar man märka att det blir allt svårare att se bekvämt på nära håll. Man tvingas i ökande utsträckning hålla tidningen på längre avstånd och ibland vill armarna inte riktigt räcka till. Alla människor kommer förr eller senare att utveckla ålderssynthet, presbyopi. Detta beror på att ögats lins med tiden stelnar. Ögat kan inte längre ackommodera, dvs. linsens tjocklek kan inte längre ändras för att anpassa ögat till seende på olika avstånd. För en normalsynt person innebär detta att ögat inte längre kan fokusera på nära håll medan man däremot ser bra på längre håll.

För att kompensera för detta används läsglasögon för seende på nära håll. Ju äldre man är desto starkare läsglasögon brukar behövas. Vid utprovning av läsglasögon är det mycket viktigt att man själv känner efter vilket läsavstånd som upplevs mest bekvämt. Om glasen är för starka är man tvungen att hålla tidningen, boken eller handarbetet obekvämt nära ögonen.

Rätt styrka
Läsglasögon är tillverkade för att ge skärpa på ett specifikt avstånd. Det finns flera situationer när vi som är ålderssynta behöver läsglasögon. Det vi skall läsa eller se finns ofta på olika avstånd vilket kräver olika styrka på läsglasögonen. Nedan har vi beskrivit tre olika situationer. Våra exempel skall ses som riktlinjer och det är alltid bäst att prova sig fram själv. Det fina är att oavsett vilken styrka man kommer fram till är att inte ögonen tar skada om det skulle blivit fel.

Läsavståndet är ca 35-40 cm när man läser böcker. Testa detta avstånd för att se vilken styrka som ger bäst skärpa. T ex + 2,0

Sitter man vid datorn så är läsavståndet ca 60 cm. Detta innebär att man måste gå ner i styrka jämfört med ovanstående. Det brukar vara lagom med styrka + 1,50.

Läsavståndet när man jobbar med precisionsarbeten är ofta mindre än 30 cm vilket innebär att man kan behöva gå upp i styrka med 1 dipotri eller mer. I exemplet innebär detta styrka + 3,00.

De första läsglasögonen
Om det är första gången man skall köpa läsglasögon så brukar det vara bra att starta med styrka + 1,00 (Om man inte väntat för länge efter det att man började se dåligt).

Använd tabellen till höger för att se ungefär vilken styrka du behöver. Du kan även ladda ner vårt enkla syntest.
 

 

 

Ålder Styrka (dioptriner)
40 år + 1,0
45 år + 1,5
50 år + 2,0
55 år + 2,5
> 60 år +3,0 - 4,0
 
 
 

Klicka här för att ladda ner vårt enkla syntest som pdf